Claire McGovan. Mida sa tegid

 

Nad nimetavad seda psühholoogiliseks põnevikuks ja ega see vale ei olegi. Peategelane Ali elab oma unistuste elu. Kõik on olemas: maja, autod, positsiooniga mees, lapsed. Ja kõige olulisem on see, mida teised arvavad. Et saaks ikka eputada. Ise ta on pärit üsna kehvast perekonnast, nii et nüüd näeb ta põhjust nina püsti ajada. Pidevalt pöörab ta tähelepanu sellele, kui palju miski maksab ja mis firma asjad on. Ja ta töötab heategevuslikus organisatsioonis, mis tegeleb väärkoheldud naistega, seega on tal vägistamise kohta kindel seisukoht: naine ei valeta.
Lugu algab sellega, et kuus ülikooliaegset sõpra saavad veerand sajandit pärast lõpetamist Ali juures kokku. Väliselt on kõik nagu kena, aga tegelikult üritavad kõik üksteisele muljet avaldada ja muretsevad pidevalt sellepärast, mida teised temast arvavad. Et kas ta on ikka piisavalt positsioonikas, seksikas ja rikas. Siiski ühe erandiga, nimelt härra nimega Bill on rahulik ja ajab lihtsalt oma asja. Tema on selle loo positiivne kangelane, ülejäänud aga lihtsalt vassivad ja susserdavad nii, et ei saa lõpuks ise ka enam aru, mis on tõde ja mis vale. Selle peo tulemusena kukub Ali elu kokku. Kõik, mis tal on, kaob. Tema sõbranna tormab keset ööd aiast tuppa ja karjub, et teda vägistas Ali mees. Loomulikult lekib kõik ajakirjandusse ja nüüd on Ali dilemma ees: kas kaitsta oma meest või jätkata endist joont, et naine ei valeta kunagi. See on keeruline. Loo arenedes tuleb aina rohkem luukeresid riidekapist välja ja asi kisub äärmuslikult nutuseks. Seejuures on loosse pikitud vahepalad, kus kõrvaltegelased heidavad asjale oma pilgu. Aga valetamine muudkui kestab: üks on see, mis toimub väliselt, teine aga see, mis ütlemata jäetakse. 
See on üsna naiselik lugu, aga esile kerkib küsimus vägistamise mõistest. Mis hetkest alates võib seksuaalvahekorda nimetada vägistamiseks? Kust läheb piir? Kui üks pool ütleb ei, aga laseb asjal ikkagi toimuda, kas siis see on vägistamine? Väga keeruline... Ja veel: Ali mees on küll loll ülbik, aga süüdi ta ei ole. Süüdlane on üllatus!

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Lina Bengtsdotter. Annabelle

Jonas Jonasson. Mõrtsuk-Anders ja tema sõbrad

Indrek Hargla. Apteeker Melchior ja Pirita kägistaja