Anna Gavalda. Ma armastasin teda

"Ma armastasin teda" on Anna Gavalda esimene romaan. Raamatu sisu on peidus kaanekujunduse keerdkäikudes. Just niimoodi näebki välja peategelaste tundeelu: ühtaegu ilus, keeruline ja sügav.
Raamatu tegevus toimub vaid paaril päeval. Noor naine, kelle ta mees on äsja maha jätnud, saab lohutajaks oma äia. Kogu romaani sisu koosnebki tegelikult kahekõnest, millele on õige napilt lisatud emotsioone ja tegevust. Peategelased on üksteise vastu ausad, vahest ehk liigagi. Ja samas ka teravad, süüdistades teineteist kõiksugustes alatustes. Kahekõne käigus rulluvad lahti nende elude peidetud ja natuke vähem peidetud keerkäigud. Mees, kes on muidu vägagi sõnakehv, toob lagedale oma kõige suuremad saladused. Niisiis selgub, et pealkiri on petlik. Võiks ju arvata, et see vihjab mahajäetud naisele, aga võta näpust...
Kuigi see on Gavalda esimene romaan, seejuures mahult kõige väiksem, pean seda seniloetutest parimaks. Selles ei ole raasugi galvadalikku magusust, mis mind veidi häirib tema teistes romaanides. Ja sisult on see ka märksa raskem. Võib-olla olen liialt skeptiline, kuid mulle näib, et autori hilisemad romaanid on rohkem suunatud keskmise lugeja maitsele ning taotlevad võimalikult suurt müügiedu. Samas aga peab ka kirjanik millestki elama. Neile, kes Gavaldat ei ole lugenud ja magusat ei armasta, soovitan alustada just sellest raamatust.
Muuseas - Pegasuse väikeses sarjas on ilmunud eranditult head ja väga head raamatud, nii et selle sarja lugemine on kindla peale minek.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Lina Bengtsdotter. Annabelle

Jonas Jonasson. Mõrtsuk-Anders ja tema sõbrad

Indrek Hargla. Apteeker Melchior ja Pirita kägistaja