E L James. Viiskümmend tumedamat varjundit

Raamatute maailmas juhtub sageli nii, et keegi tundmatu kusagilt saab hakkama millegi põnevaga, põrutab kirjaniku sildi all komeedina raamatuärisse ning, jätkates sama joont, treib valmis terve sarja. Niisuguse, mis müüb hästi, mis paneb inimesed endast rääkima ja millele leidub kindel lugejaskond. Võtame või Harry Potteri. Või Videviku-saaga. Ja enamasti müüvad kolm või neli või isegi kuus raamatut hästi enne, kui teema ammendub ning uus komeet peale lendab. 
Niisuguste kirjutajate fenomen seisneb selles, et mingi seitsmenda meelega suudavad nad ära tabada selle pärli, mida ühiskond just hetkel ootab. Selle, millest on parasjagu puudus. Lähtudes eelnevast mõttekäigust tasuks küsida, kas ühiskond on praegu seksinäljas. Isegi lastele toodetud lelude reklaamides on varjatud seksuaalsust. Seks on see, mis müüb. Ilmselt autor sellest juhindubki, kuid keerab kraadid kõvasti kangemaks. Kirjeldatud on ju tegelikult kahte seksinäljas täitmatut noort inimest, kes lakkamatult seda vanainimeste asja teevad. Kui nüüd viitsiks teha statistikat ja kokku lugeda, kui suure osa raamatu mahust võtavad enda alla seksuaaltehnika üksikasjalised kirjeldused, siis tuleb seda kindlasti üsna palju. 
Küllap on see individuaalne, kuid siiski ei ole ma ainus, kes arvab, et sellist kraami palju lugeda ei saa. Ei järjest ega ka mitte väikese vahega. Paraku see teema ammendub ja tuhandet lehekülge paberit selle peale küll kulutada ei maksa. Liiatigi kui autor keskendub peamiselt nähtavale tegevusele, jättes kõrvale intiimsuhte vaimse poole. Kui eelmise raamatu puhul võis veel arvata, et see sobiks gümnaasiuminoortele seksuaalkasvatuse õpikuks, siis selle puhul ei saa enam ka seda öelda. Lihtsalt - see teema niisuguses käsitluses on muutunud lamedaks ja ei paku enam midagi. Isegi väike põnevus seoses Daniel Ray poolkriminaalselt käituvate endiste naistuttavatega ei suuda pinget üles kruvida. 
Seda raamatut ma ei ostaks. Ja kolmas osa jääb ilmselt minu poolt puutumata. Kui aus olla, siis ei suutnud ma sedagi päris lõpuni lugeda...

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Lina Bengtsdotter. Annabelle

Jonas Jonasson. Mõrtsuk-Anders ja tema sõbrad

Indrek Hargla. Apteeker Melchior ja Pirita kägistaja