Indrek Hargla. Apteeker Melchior ja Pirita kägistaja

15. sajandi Liivimaa. Vastuolud Tallinna linna ja loodava kloostri vahel. Apteeker Melchior, kes igale poole oma nina topib. Palju mõrvu ja muidu koledaid tegusid. Palav ja romantiline, kuid samas õnnetu armastus. Igaühel oma tõed, mis omavahel ei ole kooskõlas. Palju saladusi. Võim, au ja positsioon...
Tegelikult ei ole "Pirita kägistaja" sugugi nii kuiv nagu eeltoodust järeldada võib. Vastupidi - hoopis mahlakas on. Ja mahlakaks teevad selle ajalooline taust ning Melchiori värvikas isik. Sissejuhatuses kirjeldatakse ajaloolist situatsiooni, eelkõige Pirita kloostri asutamislugu ja sellega seotud pingeid Tallinna linnaga. Oluline on ka kloostri päevakava reprodutseerimine, mis annab lugejale parema pildi, et orienteeruda ajas. Kellaaegadest siin ei saa ju juttugi olla. Seega peab üks sõrm vähemalt esialgu olema romaani esimeste lehekülgede vahel, et üleüldse aru saada, millisel kellaajal tegevus käib. Põnev on kõik, mis puudutab kloostrikorda ja võimu ning rollide jagunemist kloostrelanike vahel. Ja siis veel see käemärkide süsteem suhtlemaks ajal, kui rääkimine on keelatud.
Võiks ju arvata, et see ajaloo-värk on igav ja kuiv, aga ei ole. Kõik sõltub sellest, kuidas seda esitada. Ja just seetõttu ongi Indrek Hargla keskaja-krimkad väärtuslikud. Ei ole ju palju inimesi, kes viitsiksid süveneda kloostrielu reeglitesse või üleüldse keskaegsesse olustikku. Ajaloohuvi piirdub enamasti Hitleri ja Stalini isikute uurimisega. Aga neid, keda huvitavad põnevusromaanid, on ilmselt piisavalt. Ja põnevusega kaasas käib väike ekskurss ajastut iseloomustavasse olustikku. Eriti mõnus on lugeda erinevate tegelaste mõttekäike (minu lemmik räägib muusika jumalikust päritolust), nii võib-olla jõuab ehk kohale mõte, et maailma võib tajuda ja tõlgendada väga erinevalt ning see, mis on meil siin, ei pruugi olla ainuvõimalik. 
Tänamatu ja vale on võrrelda erinevaid romaane. Aga see siin on Melchiori-sarja raamatute seas kuidagi eriti mahlakas ja mõnus lugemine. Niisiis - see teema ei ole ammendunud. Äkki tuleb veel midagi vahvat?

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Lina Bengtsdotter. Annabelle

Jonas Jonasson. Mõrtsuk-Anders ja tema sõbrad