Ragnar Jonasson. Päevavalgus

 

Jonasson ei tüüdanud ära, seega võtsin kohe järgmise raamatu. Paraku ei saanud ma Pimeduse sarja teist osa kätte, niisiis seekord neljas. Kuna tegemist on iseseivate lugudega, siis see asja ei sega. 
Kaks uurivat inimest, kolm lugu. Kolmest loost saab lõpuks kaks. Tegevus toimub Põhja-Islandil, kohad on päriselt olemas, küll aga olustik ja inimesed on kirjaniku fantaasia. 
Aki Thor on politseinik. Linn, milles ta elab, on karantiinis, sest keegi rändur on sisse toonud ohtliku nakkuse. Ilmselt on kirjanik siin inspiratsiooni saanud mõne aasta tagusest ajast, sest olustik ja piirangud on selgelt äratuntavad. Keegi mees tuleb Aki juurde, kaasas pilt 1950. aastatest. Nimelt on pildil tema ema, isa, ema õde, keegi võõras noormees ja tema ise beebina. Pildistaja on ilmselt ema õemees. Kogu seltskond elab inimtühjas paigas üksikus talus. Pildi tooja ei tea, kes on noormees, aga ema õde suri samas paigas segastel asjaoludel. Väidetavalt olevat ta sooritanud enesetapu, võttes rotimürki. Kuna Akil ei ole karantiinis olles midagi mõistlikku teha, siis hakkab ta ajaviiteks asja uurima. 
Reykjavikis tegutseb uudistereporter Isrun. Ta võtab Akiga ühendust, et teha lugu karantiinis olevast linnast. Ühtlasi mainib Aki seda vana lugu. Nii uurivad nad asja paralleelselt. Ja tulemus on kummaline, kindlasti mitte selline, nagu pildi tooja oleks oodanud.
Aga paralleelselt kajastab Isrun veel kahte lugu. Ühelt noorpaarilt röövitakse laps. Ja üks endine narkar, kes on kõrge poliitiku poeg, sõidetakse autoga surnuks. Need kaks lugu jooksevad lõpuks omavahel tervikuks kokku ja asi viib räpaste poliitiliste mängudeni. Isegi peaminister on siin seotud. Ja jälle: peaminister peseb oma käed puhtaks ja säilitab oma koha (no ma ei tea... kas see ongi päris elu?). 
Tundub, et autori lemmikteema on emadus minevikus. See, et lapsi oli keeruline kasvatada ja neid anti lapsendamiseks ära. Esimene raamat rääkis ju ka sellest. Aga selline karge Põhjamaa krimi on mõnus lugeda. Ei mingit märulit, vaikne pusimine ja külm, vihmane ilm. Nagu praegu. 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Lina Bengtsdotter. Annabelle

Jonas Jonasson. Mõrtsuk-Anders ja tema sõbrad

Jonas Jonasson. Prohvet ja idioot