Jevgeni Griškovets. Särk

Särk on see, mis mehega hommikust õhtuni kaasas käib. Ta näeb kõike, teeb kõik kaasa, talub kõike. Selles raamatus käib peategelasega kaasas valge särk, hommikust õhtuni. Ja see, mida ta näeb, on väga mitmekesine ning värvikas. Kodus, musta pesu seas, on juba hulk särke. Üks, roosa, ripub veel kapis. Nii et lugeja võib iga särgi jaoks ise ühe ööpäevase loo välja mõelda. Ja roosa särk tõotab midagi head... Aga see lugu piirdub ühe valge särgiga.
Särgi sees on mees, provintsist pärit arhitekt, kes elab ja töötab juba mõnda aega Moskvas. Nii toimubki kõik just nimelt seal. Koos sõbraga sattub mees kõige uskumatumatesse olukordadesse. Kohati tundub tegevus suisa jabur. Tegelikult aga kulgevad paralleelselt kaks maailma: see, mis toimub väliselt ning see, mis peategelase sees. Mees on nimelt armunud ja see paneb teda mõtlema päris veidraid mõtteid. Nii võib paralleelselt toimuvaga minna kaasa peategelaste unenägudesse ja unistustesse. Väikesed ekskursid armastuse, aja, sõpruse ja kõiksuguste eksistentsiaalsete teemade valda teevad loost selle, mis ta on. Muidu oleks see lihtsalt üks jaburavõitu mässamine mööda suurt Moskvat. Aga iseenesest ka see on põnev, sest autor heidab suurlinna elule vägagi groteskse pilgu: juttu tuleb ööelust, liiklusest, taksomajandusest ja paljust muust.
Kirjutatud on, et Jevgeni Griškovetsi raamatuid kas armastatakse või ei olda neid üldse lugenud. Olen päri. Tegemist on väga erilise autoriga, kelle töid ei ole võimalik võrrelda mitte kellegi teise omadega.
Ja müts maha nende inimeste ees, kes panevad kokku Moodsa Aja sarja. Nii head valikut annab ikka eestikeelsete romaanide seast otsida. Selle sarja raamatute seas ei ole kehvi lugusid, harva leidub mõni, mis näib keskpärasevõitu. Aga ka see võib pigem sõltuda lugeja maitsest või lihtsalt tujust.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Lina Bengtsdotter. Annabelle

Jonas Jonasson. Mõrtsuk-Anders ja tema sõbrad

Indrek Hargla. Apteeker Melchior ja Pirita kägistaja