Erik Axl Sund. Südamelõõm

Nüüd pean küll tagasi võtma sõnad, mille mõni aeg tagasi kirja panin. Nimelt väitsin triloogia esimese raamatu juures, et kõiksugused sarjad ja järjejutud on kirja pandud peamiselt kommertskaalutlustel ning pärast esimest raamatut enam midagi mõistlikku ei tule. "Südamelõõm" neelas mu alla. Õnneks oli eile elekter peaaegu terve päeva kusagile kadunud ja minu arvutipõhine bürokraaditöö võimatu. Lugesin siis taskulambi valgel teki all raamatut. Umbes nii, nagu seda teismelisena tehtud sai, ainult et selle vahega, et nüüd sai lugeda täiesti avalikult ja süütundeta. Lugesin täpselt nii kaua, kuni raamat läbi sai ja siis tuli elekter ka tagasi. Niisiis - elektrikatkestus on väga hea asi ja vinguda pole siin midagi.

Kodune kahekõne:
- Raamatulugemine on nagu reis soojale maale külmal ajal.
- Mis mõttes? Ei saa aru.
- Lugedes käid korraks ära kusagil mujal. See kisub sind oma keskkonnast välja ja avab midagi niisugust, mida igapäevaselt sinu ümber ei ole. Pärast on hea jälle reaalsusse tagasi tulla.
- Aga filmidega on ju samamoodi.
- Ei tea... vist mitte päris... neid filme, millega tõsiselt haakuda, tehakse harva...

"Südamelõõm" viib tõepoolest mõtted mujale. Mitte et reaalsusel midagi viga oleks, aga mõnikord on päris hea korraks ära käia. Liiatigi maksab lugemine reisist tunduvalt vähem. Eelmine raamat jättis otsad lahti. Nüüd saab taas süveneda Victoria Bergmani hämarasse minevikku ning välja tulevad aina uued saladused. Kahestunud isiksusega toimuv on väga meeliköitev teema, aga samas on see ka piisavalt valus. Taas avaneb lasteahistamiste lugu ning see võtab järjest ulatuslikumad mõõtmed. Kohati tundub, et see on liialt ülepaisutatud, kuid samas ei saa olematuks teha asju, mis toimuvad. Vaikimine ei aita. Põnevusromaanile omaselt on loos loomulikult hulgaliselt laipu. Samuti näib, et põhjamaade krimi lahutamatu osa on usin naispolitseinikust uurija. Nii et kõik traditsioonilised komponendid on olemas, aga lisaks on veel midagi sellist, mida mujal ei ole. 
Ja taas jäävad otsad lahti. Vähe sellest - lugu muutub aina segasemaks. Lisanduvad erinevad tegelased ning tapja võib olla ükskõik kes. Ega ei jäägi muud üle, kui järgmist osa oodata.


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Lina Bengtsdotter. Annabelle

Jonas Jonasson. Mõrtsuk-Anders ja tema sõbrad

Indrek Hargla. Apteeker Melchior ja Pirita kägistaja