Nina Wähä. Babetta

 

Mõtlemapanev, nauditav romaan, on selle kohta kirjutanud Swenska Dagbladet. Nina Wähä stiil on selline, et lugemine ise on nauding. Nii, nagu "Testamenti" lugedes, on ka siin tunne, et tiksud vaikselt raamatu juures, mõnuled ja justkui ei tahakski lõppu jõuda. Kogu tekst on nii mitmekihiline, et kohati kutsub mitu korda üle lugema. Ühest küljest on see lihtsalt üks romaan, millest toimub tegevus, aga teisest küljest on ridade vahele nii palju peidetud. 
Katja ja Lou on keskkooli teatriklassis parimad sõbrad, kes jagavad teineteisega kõike. Katja on justkui andekam, aga ometi jõuab elus haljale oksale Lou. Ta saab tuntuks paljude filmide peaosatäitjana, neist kõige suurema läbimurde toob talle "Babetta". Lou lendab laia maailma, Katja aga jätkab filmikriitikuna Rootsis. Ühel päeval saab Katja Loult kutse tulla suveks Prantsusmaale tema ja ta mehe Renaud juurde puhkama. Ja Katja läheb. Läheb sellepärast, et ta on alati teinud seda, mida Lou tahab. Sõbrad teevad ju nii. Seejuures ootab Katja vastust oma taotlusele doktorantuuri astuda. Seega paneb ta oma elu pausile.
Kogu romaani tegevus toimub Renaud mõisas kusagil Lõuna-Prantsusmaal. See on näiliselt idülliline elu kõrgete müüride vahel. Väljastpoolt vaadates paistab see kättesaamatu luksusena, seestpoolt muutub aga pikapeale pigem vanglaks. Kuude kaupa lesitakse basseini ääres, tehakse trenni ja justkui midagi ei toimukski. Igav. 
Paralleelselt mõisas toimuva tegevusega kirjeldab autor "Babetta" süžeed. Reaalsus ja film hakkavad omamoodi põimuma. Seejuures muutub järjest arusaamatumaks, kes Lou tegelikult on. Välja tuleb järjest rohkem saladusi, nii et tekib küsimus, kas ta kasutab eakat Renaud`d ära või on siin taga mingi tõsisem suhe. Sama kehtib ka Katja kohta. Kas tegemist on sõprusega, kui üks pool kasutab teist ära? Kust lähevad üldse ärakasutamise piirid? Ja kas üks pool peab alati olema valmist ennast teise heaks ohverdama?
Lõpupoole muutub jutustus elavamaks, sündmused lähevad traagiliseks. Loo teeb omapäraseks see, et sellel on kaks lõppu. Korraks nagu tundub, et Katja läheb tagasi Rootsi ja kõik saab läbi, aga siis algab kõik uuesti. Lõpuks jääb lahtiseks, mis siis sai. See jääb lugeja otsustada. Aga samas paneb see mõtlema, kuidas väikeste valikute kaudu võime me oluliselt muuta sündmuste käiku ja oma rolli elus...

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

George Orwell. 1984

Lina Bengtsdotter. Annabelle

John Fowles. Liblikapüüdja