Taavi Liias. Talibani pojad

 

Seekord siis kodumaine autor ja sõjaromaan. Päris keeruline on seda lugeda, aga pikapeale harjub ja siis läheb põnevaks. 
Aga alustaksin seekord lõpust. Kapten Liivak jõuab Afganistani missioonilt koju tagasi ja mõistab, et elu, mida ta elab, toob ohvriks tema kõige kallimad inimesed. Mille nimel seda kõike teha, kui väike tütar silmnähtavalt kannatab? Kellel siis on meest rohkem vaja: kas sõjaväestruktuuridel või oma perel? Küsimust võib veelgi laiendada: me ei pea olema sõjaväelased ega seitse muud välismissioonil viibima, et oma kõige kallimad inimesed unarusse jätta. Seda teeb igaüks, kes tõstab iga päev oma karjääri perekonnast ettepoole. Ja neid inimesi on palju. Ühiskond surub paraku sellist mõtteviisi peale, sest edukas on meie mõistes sama, mis pidevalt hõivatud ja toimekas. Ja vaid vähesed taipavad seda, et matustel ei küsi keegi, kui toimekas kadunukene oli. Pigem ikka seda, mida ta oma perekonnale ja lähedastele inimestele andis. 
Romaan räägi ESTCOY missioonist Afganistanis Talibani sõdalaste vastu. Lugu on jutustatud kahest vaatepunktist: ühest küljest kapten Liivak ja teisest küljest Talibani võtmefiguurid. Seejuures on rõhk rohkem Talibani poolel. Sündmused on peamiselt sõjategevuse kirjeldused, ilmselt autori peas loodud, aga romaani väärtus ei olegi mitte sündmused, vaid olustik. Usaldan autorit, kes on ise kohapeal viibinud ja sellepärast arvan, et olustikukirjeldus on tõepärane. See lükkab ümber päris palju eelarvamusi Afganistanis toimunu kohta (ilmselt on need tekkinud lihtsalt puudulikust informatsioonist). Siin saab pildi kasutatavast sõjatehnikast, missioonibaasi sisekliimast ja elukorraldusest, Talibani ülesehitusest ja võitlejate meelsusest, Afganistani maastikust, kohalike inimeste eluolust, naiste rollist ühiskonnas... ja nii edasi. Nii palju saab teada, tarvis on vaid olla uudishimulik ja näha kirjeldatavate sündmuste taha. 
Aga tulen tagasi lõppu, kust leiab korraliku ninanipsu ajakirjanduse ja missioonilt tulnutele antava psühholoogilise abi pihta. Ikka leidub inimesi, kes asjast midagi ei tea, aga esinevad ekspertidena. Ja seda igas eluvaldkonnas. 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Lina Bengtsdotter. Annabelle

Jonas Jonasson. Mõrtsuk-Anders ja tema sõbrad

Indrek Hargla. Apteeker Melchior ja Pirita kägistaja