Jonas Bonnier. Lasud Knutbys

 

Raamatu tegevus põhineb tõestisündinud lool. Nimelt tulistas üks noor naine Upplandi maakonnas 2004. aastal kahte inimest. Neist üks suri, teine jäi elama. Mõrva taga olid ühe äärmuslikult ekstaatilise koguduse pastori manipulatsioonid. Tütarlaps ise määrati psühhiaatrilisele sundravile, pastor aga sai eluaegse vanglakaristuse. Raamatu lõpus on piisavalt viiteid erinevatele allikatele, mida autor on kasutanud. 
Kirjanik alustab 1997. aastaga, kui Knutbysse kolib üks noor perekond. Nad võetakse kogukond hästi vastu, neile leitakse seal sobiv tegevus: naine hakkab lapsehoidjaks, mees koguduse pastoriks. Nimelt on võimalik selle koguduse pastoriks saada igaühel, kes on piisavalt väärikas. Haridus ei ole siin oluline. Ajapikku selgub, et tegemist on äärmiselt rangete reeglitega usulahuga. Naine saab pidevalt ettekirjutusi, kuidas ta peaks riides käima, kellega läbi käima, kuidas laps kasvatama. Koguduse vaimne liider Eva Skoog on paras emamesilane, kes nimetab ennast Kristuse pruudiks ja manipuleerib kõiki. Tema otsustab ka seda, kes kellega paari läheb. Samuti sunnib ta mehi enda kui Kristuse pruudiga magama ja peab seda pühaks ning puhtaks. Kõik, mis selles koguduses toimub, on armastuse katteloori all ja Kristuse nimel. Selline vaimne terror viib traagiliste sündmusteni. Inimesed kaotavad reaalsustaju, piinlevad, kuid ei suuda sellest ringist väljuda. Sest Kristus ei luba. 
Autor ongi püüdnud asja lahata sellest vaatepunktist, mis võis viia selliste sündmusteni ja mis peategelaste hinges toimus. Ta teeb seda lihtsas keeles ja äärmiselt köitvalt, nii et raamatut on raske käest ära panna. Ja tavaline krimiromaan see ei ole. Pigem omamoodi painav ja vastik lugemine. Tunne on selline, nagu neil inimestel seal koguduses: on piinav ja vastik, aga välja ka ei saa. 
See on justkui jätk John Fowlesi "Maagile". Mõlemad raamatud räägivad elust väljamõeldud maailmas ja manipulaatoritest. Kumbki teeb seda lihtsalt omal viisil. Ja ikkagi: kui suure osa oma maailmast mõtleme me ise enda jaoks välja?

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Lina Bengtsdotter. Annabelle

Jonas Jonasson. Mõrtsuk-Anders ja tema sõbrad

Indrek Hargla. Apteeker Melchior ja Pirita kägistaja