Erich Maria Remarque. Jaam silmapiiril

 

Erich Maria Remarque teoste lugemine on kindla peale minek. Siin ei saa olla pettumust. Raamatu tagakaanel on tutvustus, mis ütleb, et see romaan kuulub kirjaniku varasemasse loomeperioodi ning ilmus vahetult enne kuulsust toonud "Läänerindel muutuseta". See äratab huvi. 
Romaan räägib elumehest ja autovõidusõitjast Kaist, kes balansseerib kodukoha mõisa rahuliku elu ja pöörase seikluslikkuse vahel. Näib, et ta igatseb alati seda, mida parasjagu ei ole. Omamoodi sümbolitena on romaanis esindatud naised. Ühest küljest noor Barbara, puhas, süütu, kandmas endas maamõisa rahu ja teisest küljest suurilmadaamid: mehi võidusõidurajal enda pärast võitlema panev ameeriklanna Maud Fhilby ja kõrgklassi kuuluv Lilian Dunquerke. Kai elu nende kolme naise vahel on justkui pokkerimäng. Ta üritab kogu aeg justkui võita, aga alati lipsab miski nina eest ära. Kogu suhtlus suurilmadaamidega toimub pidevalt mitmel tasandil. Sõnad, mida välja öeldakse, varjavad endas väljaütlemata mõtteid. Nii kujunebki sellest kõigest omamoodi äraarvamismäng. 
Kui naistega on Kai väliselt elumehelik, aga sisemiselt ebalev, siis võidusõidurajal on ta kindlus ise. Autod ei peida endas varjatud tähendusi, neid tuleb lihtsalt valitseda. Ja seda Kai teeb. Aga siia lisandub võidusõitjate omavaheline rivaliteet, pidevalt üritatakse üksteist psühholoogiliselt nurka suruda.
Selles romaanis on nii palju. Tegevus justkui toimub ja ei vii õieti mitte kusagile. Ei saagi viia, sest Kai ise ka ju lõppeks ei tea, mida ta päriselt tahab. Samas on iga vestluse taga mingi varjatud mõte, mis esitab lugemisel väljakutse: kas sa tabad selle ära või mitte. 
Parma printsess kõrvaltegelasena on muljetavaldav. Selles, mida see vana naine räägib, on nii sügav tarkus. Olgu kasvõi see:
"Kui võtta kivikandjalt koorem, tunneb ta kergendust," jätkas printsess. "Aga kui võtta koorem hingelt, hakkab hing kaeblema. Me oleme mitmete põlvkondade jooksul vabadusest sedavõrd võõrdunud, et peame koormat õigeks. Mispärast te tahate endale midagi kanda võtta?"

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Lina Bengtsdotter. Annabelle

Jonas Jonasson. Mõrtsuk-Anders ja tema sõbrad

Indrek Hargla. Apteeker Melchior ja Pirita kägistaja