Horace Greasley. Kas põrgus linnud veel laulavad?

 

See on 89-aastase mehe jutustatud lugu. See mees kutsus enda juurde ühe ajakirjaniku ja lihtsalt jutustas. Kirjutaja ei osanud aimatagi, et ta selle raamatuks vormib, sest ikka ju leidub neid, kes arvavad, et tema lugu on piisavalt eriline, aga ei ole seda teps mitte. Aga sellest siin sai raamat.
20-aastane Horace mobiliseeritakse sõja alguses, kuid esimeses lahingus langeb tema üksus vangi. Edasi järgneb viis aastat vangilaagrites, kus inimsusest ei saa juttugi olla. Horace ja ta kaasmaalased kogevad kujuteldamatuid kannatusi, nälga, alandamist - kõike õudset, mida üks inimhing üldse saab ette kujutada. Vangilaagrid - Horace transporditakse pärast esimeses viibimist teise - asuvad Sileesias. Seal kohtub Horace marmorikaevanduse omaniku tütrega. Alguses arvab ta, et tegemist on sakslannaga, aga hiljem selgub, et tüdruk on juudi juurtega sileeslanna, kes vihkab sakslasi sama palju nagu Horace. Sellest saab alguse keelatud armastus. Ja kui Horace jälle järgmisse vangilaagrisse transporditakse, hakkab tüdruk oma elu ohtu pannes temaga ikkagi metsas kohtamas käima. Lisaks nähtavale abile - toidule ja tõepärasele informatsioonile - saab Horace nii palju moraalset toetust, et nakatab sellega ka kaasvangid. Loomulikult ei räägi sakslased neile sellest, et Hitler taandub, aga nad teavad seda, ja see annab neile lootust. 
Omaette lugu on kirjeldus sellest, kuidas sõda otsa saab. Võib ju arvata, et Hitler oli paha ja tema vastased head, aga nii see paraku ei ole. Asjad ei ole mustvalged ja viis aastat sõda on inimesed metsikuks muutnud. See teadmine on mõnevõrra üllatav. Kurjus on kurjus, ükskõik, kelle poolel ta tegutseb. 
See on kergesti loetav, soravalt kirjutatud lugu. Aga lugeda ei ole seda üldsegi mitte lihtne. Selles on lihtsalt nii kurbust, ja samas on see nii elujaatav: kui kõik on kadunud, siis midagi jääb ikkagi alles. 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Lina Bengtsdotter. Annabelle

Jonas Jonasson. Mõrtsuk-Anders ja tema sõbrad

Indrek Hargla. Apteeker Melchior ja Pirita kägistaja