Juha Vuorinen. Kristiani noorusaastad

Mis asi see nali üldse on? Kas see on kõiksuses eksisteeriv absoluutne nähtus, mis oma olemasoluks inimesi ei vaja? Või hoopiski inimese enda poolt lendu lastud võnkesagedus, mille teine jälle kinni püüab ja selle mõjul naerma hakkab? Pigem ikka vist viimane. Sel juhul meenutab see küll raadiolaineid, mida kusagilt kaugelt saatajaga õhku paisatakse ning mida me siis oma kodus vastuvõtjaga kenasti kuuldavaks teha saame. Aga sagedusi on erinevaid ja iga vastuvõtja kõiki sagedusi hääleks muuta ei saagi. Ja siis veel need inimesed, kes varjatud naljalaine leiavad ja siis omaette naerda pugistavad. Neid peetakse millegipärast totakateks, sest teised ei saa aru, mida nad naeravad, aga sellest pole ju ka midagi. Nali iseenesest on ju hea ja tervislik asi, eriti siis, kui oled haigevõitu. 
Sellepärast siis võtsin jälle kindla peale minnes Juha Vuorineni raamatu kätte ja püüdsin sellesse peidetud naljasagedused kinni. Sain vist hakkama küll. Ma arvan, et suur osa inimesi on midagi Vuorineni raamatutest kuulnud. Enamasti räägitakse tema joodiku-lugudest. Aga see raamat läheb ajas tagasi ning kirjeldab hilisema joodiku lapsepõlve, tema suhteid vanematega, seksuaalsuse arengut. Loomulikult on see kõik kajastatud läbi kõverpeegli, sest muidu ju nalja ei saagi (sama temaatikat saaks käsitleda ka läbi kuiva teadusteksti, aga kas see midagi juurde annaks?). Eriti hästi on autor tabanud teismelise ja tema vanemate suhteid. Nimelt on üsna tavaline, et selles vanuses hakkab inimene arvama, et tema vanemad on lollid, vanad, mõttetud ja imelikud. Samas tahaks nagu vahel kalli ja musi ka, aga nii piinlik on.  Ja kui ta siis leiab veel mingeid jälgi vanemate seksuaalsusest, siis näib see eriti hirmus. Aga ega see vanemate poolt vaadatuna ka sugugi teistmoodi ole: ikka tahaks, et laps jääks väikeseks ja nunnuks. Ja kui ta siis ükskord täiskasvanute asja proovima hakkab ning sellega kogunisti vahele jääb, on ehmatus suur. 
Mina naersin. Võib-olla tuleb see sellest, et asjalikud naljapiirangud on haiguse tõttu kõvasti nõrgenenud. Aga mis sellest. Võimalik, et leidub inimesi, kes Vuorineni raamatuid labaseks peavad.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Lina Bengtsdotter. Annabelle

Jonas Jonasson. Mõrtsuk-Anders ja tema sõbrad

Indrek Hargla. Apteeker Melchior ja Pirita kägistaja