Carlos Ruiz Zafon. Ingli mäng

"Ingli mäng" on järg romaanile "Tuule vari". Samas ei ole tingimata vajalik, et neid lugusid loetaks õiges järjekorras, sest järgmise loo seos eelmisega on vaid aimatav. Ometi on seostatavad mõningad motiivid: raamat kui hingega substants, kirjaniku hingeelu, kurjus kui printsiip, unustatud raamatute surnuaed. 
Tegevus toimub 1920-1930 aastate Barcelonas. Peategelaseks on David Martin, kelle unistuseks juba lapseeas on saada kirjanikuks. Seejuures on ta nõus kirjutama kõike, mis kaubaks läheb. Iseenda südametunnistuse jätab ta tahaplaanile. Ainus romaan, mille kirjutamisel ta enda sisetunnet järgib, ei leia tunnustust. Samas - valenime all välja antud lood omandavad enneolematu populaarsuse. Ja siis ilmub välja saladuslik mees, kes teeb ülimalt soodsa pakkumise. Ainult et kirjanikult nõutav ohver ei korva lepingult saadavat kolossaalset rahasummat. 
Ja nii arenevadki sündmused, mis kohati võtavad õudusloo mõõtmed. Selles on rohkelt verd, müstilist varjundit ja muidugi ka armastust. Aga nii, nagu Zafonile omane, on ka viimane veidi kõhedusttekitav ja õudne. Romaani lugedes kerkib paratamatult esile mõte, et sellest saaks suurepärase õudusfilmi, sest tegevus on värvikas ja kaasakiskuv.
Lõppeks taandub kogu loo tuum enesemüümisele. Zafon käsitleb seda ühe kirjaniku näitel, kuid sama hästi võib mõelda sellele, kui palju me oma tegevuses täidame kellegi teise tellimust ja seejuures iseennast petame. Ikka hirmuäratavalt palju. Aga teisiti nagu ei oska ka...
Zafon paneb aja seisma. Mingil hetkel ei kulge see enam nii, nagu oleme harjunud. Minevik ja olevik saavad kokku ja lähevad segamini. Umbes nagu eestlaste rahvauskusmustes jaanipäeval või uusaastaööl. Ja kes ütleb, et see päriselt nii ei ole.
Olen kuulnud, et "Tuule vari" on järgmistest lugudest parem. Mina nii ei ütleks. Üldse ei ole raamatute puhul mõtet mõelda skaalal "parem-halvem". On nagu on. Ja nii või teisiti on kirjanik raamatusse peitnud oma hinge, mis lugedes üles ärkab.
Mina hakkan nüüd Zafoni "Taeva vangi" lugema.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Lina Bengtsdotter. Annabelle

Jonas Jonasson. Mõrtsuk-Anders ja tema sõbrad

Indrek Hargla. Apteeker Melchior ja Pirita kägistaja