Jenny Lawson. Hullult õnnelik

 

Ajasin seda raamatut pool aastat taga. Loobusin juba ja leppisin sellega, et ma seda kunagi ei loe. Ja siis tuli ta ISE minu juurde. Jõgeva linnaraamatukogust tuli. Eks ta nii ole, et vahel tuleb asjadel lasta lihtsalt olla ja nii ongi kõige parem. Aitäh, Anne, soovituse eest. Ja aitäh, Anna Marie, et sa seda ise lugeda ei tahtnud. Mulle sobib. 

Raamat räägib tegelikult ka sellest, et tuleb leppida. Leppida sellega, kui sa ei ole täiuslik. Või kui sa oled asjade nässukeeramise maailmameister. Või kui sul ei jätku kõigeks piisavalt lusikaid. Et suudad duši all ära käia, aga söögitegemiseks enam lusikaid ei jätku. Või kui sa oled üksi kodus ja lihtsalt ei taha, et keegi tuleks. Ja kui keegi tulebki, siis viskad toa põrandale pikali ja teeskled, et kedagi pole kodus. Sest sa lihtsalt ei taha mitte kedagi näha. 

Raamat koosnebki kahest poolest: hullult tõsine ja hullult naljakas. Autor räägib oma vaimuhaigusest avameelselt ja tõsiselt, samas väga naljakalt. Ja naljad on niivõrd üle võlli, et ilmselt igaühele need ei sobi. Need on nii naljakad, et lihtsalt pole enam naljakad. Aga ikkagi ajab lugemine kohati kõva häälega naerma. Kogu huumorit läbivad kaks teemat: loomad ja suguelundid. Ilmselt on autoril mõlemaga mingi eriline suhe. Ja neid kahte teemat ühendab lugu sellest, kuidas sõbranna saadab Jennyle kingituseks vilditud käsitöötussu, milles on beebi. See on õppevahend lastele, et nad teaksid, kust lapsed tulevad. Aga kass varastab selle ära, kougib beebi välja, hammustab sellel pea otsast ja viskab vetsupotti. Selliseid lugusid on siin oi-oi kui palju. Muuseas - luik on ka mind rünnanud ja see ei olnud tõesti kuigi mugav. 

Raamatu lõpp on tõsine ja südamlik: selliste vaimsete vaevuste käes, mida autor kirjeldab, vaevlevad väga paljud. Ja paljud on eelmist raamatut lugedes tunnistanud, et on üritanud või plaaninud enesetappu, aga raamatu kaudu saadud teadmine, et maailmas on palju sarnaseid inimesi, on hoidnud neid seda tegemast. Ja see on autorile parim palk, mis kaalub üles ükskõik missuguse rahasumma. Paneb mõtlema...

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Lina Bengtsdotter. Annabelle

Jonas Jonasson. Mõrtsuk-Anders ja tema sõbrad

Indrek Hargla. Apteeker Melchior ja Pirita kägistaja