Ingvar Villido. Teadvuse praktiline kasutamine

 

See siin ei ole mingi arvustus. Selliseid raamatuid ei saa arvustada, need liigituvad igasugustest kategooriatest väljapoole. Küsimus on lihtsalt selles, kas lugeja võtab neid tõsiselt või mitte. Aga fakt on ju see, et igaühel on keha, emotsioonid ja mõtted. Ja igaühel on intellekt ja omaenda mina. Aga kus need kaks viimast on? Äkki on kadunud? Ilmselt enamusel ongi. Mõni tahab need üles leida, mõni mitte. Kui oled harjunud ringi tormama, pea tuult täis, siis on valus küll, aga midagi muuta ka ei julge. Ebamugav ju.  Aga ebamugav on nii või teisiti. Äkki oleks mõistlikum teha mõned valuvõtted, et endaga paremini läbi saama hakata.
Iseendaga läbisaamine on elus vast kõige keerulisem. Öeldakse, et kõik inimesed sünnivad, surevad ja peavad nende kahe sündmuse vahel iseendaga elama. Tüütutest kaaslastest on võimalik hea tahtmise korral vabaneda, aga iseendast mitte. Ja see on probleem. Mida vanemaks me saame, seda rohkem taaka endaga kanname. Kõikvõimalikud seosed ja skeemid, mis pärivad kusagilt minevikust, segavad meil tajuda reaalset olukorda. Midagi uut nähes kipume tahtmatult leidma midagi sarnast minevikust. Ja nii me aina sildistame: ahhaaa, see on see ja too on too. Aga kas ikka on? Võib-olla ei ole?
Sama on emotsioonidega. Mingi kunagi varem ette tulnud sarnane situatsioon tekitab meis kohe sarnase emotsiooni. Ja see kõik väsitab. Iseenda emotsionaalne kõikumine väsitab palju rohkem kui raske füüsiline töö. Sellega tuleks midagi ette võtta. Lihtsalt selleks, et oleks kergem elada. Elu ei pea ju olema pidev ameerika mägedel üles-alla sõit. 
Ingvar Villido pakub siin lahenduse. Jällegi ei saa ma ümber jutustada raamatu sisu, aga tegemist on metoodikaga, mis võimaldab oma emotsioonid ja mõtetega toime tulla. Siin on lihtsas keeles taustinfo, kuidas meie mõtted ja emotsioonid töötavad ja mida me nendega ette võtta saame. Küsimus on selles, kas nemad valitsevad meid või meie neid. Et kas mina olen oma mõtete ja emotsioonid peremees või on hoopis nemad. Ja mina olen ori.  Raamatut lugedes tundub küll, et me kõik oleme orjad. Aga mida siis teha? Loe raamatut, saad teada. 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Lina Bengtsdotter. Annabelle

Jonas Jonasson. Mõrtsuk-Anders ja tema sõbrad

John Fowles. Liblikapüüdja