Jonas Jonasson. Prohvet ja idioot

 

Jonas Jonasson on värvikate tegelaskujude loomise meister. Tema raamatute võlu ei seisne niivõrd tegevuses, kuivõrd just tegelastes, kes tema loodud seiklustesse sattuvad. Ja see raamat ei ole erand. Kui "Saja-aastane, kes hüppas aknast välja..." on uudne ja värske, algusest lõpuni, siis järgnevad raamatud ei paku tegevuse osas suuri üllatusi: jaburad ja mingit otsa pidi poliitilised sündmused, mis viivad absurdsuseni. Aga tegelaskujud - see on pärl. Siin nad on:
Idioot. Johan, lapsest peale suure venna poolt ära lollitatud ja taga kiusatud ilma, et ta ise sellest aru saaks. Kogu elu on talle sisendatud, et ta on täielik idioot ja sellena ta ka käitub. Ta ei tule toime postiljoniametiga, sest lihtsalt eksib linnas ära. Ta ei tea, et Rooma ei asugi Hispaanias. Ta ei õpi kunagi autot juhtima, sest ringristmikul keerab ta vasakule ja ajab piduri- ning gaasipedaali jätkuvalt segamini (tean teisigi, kes garaažiukse koos piitadega sedasi maha on sõitnud).  Kogu elu on ta oma venda teenindanud, nii et koristamine on tema jaoks loomulik tegevus ja kokata oskab ta suurepäraselt. Ta koostab filigraansed menüüd ja teeb siis need teoks. Ja tema toidud annavad silmad ette igale tippkokale. Ükskõik, kuhu ta läheb, ikka on esimeseks küsimuseks: kus on köök? Ta on pärit elitaarsest rikkast perekonnast, aga ta ei saa aru, millele tal õigus on ja laseb rahuliku südamega vennal oma naha üle kõrvade tõmmata. Ta ei tea, kes on Obama ja seepärast saab ta täiesti kompleksivabalt selle mehega jutule... Aga asjad muutuvad. Sõbrad avavad ta silmad ja ta saab aru, kuidas talle on ülekohut tehtud. 
Petra, iseõppinud astrofüüsik. Ta oli koolis nohkar ja teda kiusati. Ta on välja arvutanud, et maailm kukub kokku 21. septembril kell 21.20. Aga mitte keegi ei kuula teda. Ometi käitub ta vastavalt sellele. Ja lõpus läheb kiireks. See kiire läheb muidugi üle ja arvutused on vaja ümber teha, aga see selleks.
Agnes. 75-aastane lesk, juuksed on tal lillad. Endine puukingavabrikandi naine, hilisem edukas paaditootja. On vanas eas õppinud selgeks internetivõlud ja temast on saanud edukas blogija. Tema reisiblogi on väga usutav, mis siis, et ta Rootsist väljaspool käinud ei ole. Erinevad firmad tasuvad talle heldesti reklaami eest. Kuni ta teeb vea ja pettus tuleb ilmsiks. Seejärel tuleb interpoliga tegemist teha.
Need kolm frukti saavad juhuse tahtel kokku. Läbi käib veel hulgaliselt veidraid inimesi, aga las nemad praegu olla. 
Võib ette kujutada, mis juhtuma hakkab, kui sellised inimesed kokku saavad. Tegelikult just ei või seda ette kujutada... Lugema peab.  


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Lina Bengtsdotter. Annabelle

Jonas Jonasson. Mõrtsuk-Anders ja tema sõbrad

John Fowles. Liblikapüüdja