Spencer Johnson. Kes näppas minu juustu?

 

Kes mu juustu siis ära näppas? Spencer Johnson kirjutab lihtsa loo abil lahti inimeste hoiakud ja harjumused. Mis siis meiega juhtub, kui kõik ei ole enam vanaviisi ja me peame loobuma millestki, mis on meile harjumuspärane? 
Raamatu tuumaks on mõistujutt, mis on pandud raamidesse. Grupp inimesi saab klassikokkutulekul jälle omavahel jutu peale ja igaüks räägib alguses sellest, kui hästi tal on läinud, aga hiljem selgub, et igaühel on seljataga mingi pettumus. Asjad ei lähe nii, nagu nad tahavad. Alati tuleb millestki loobuda. Ja siis räägib üks mees mõistujutu. Ühes labürindis elavad kaks hiirt ja kaks mini-inimest. Siin-seal on juustuladu ja mida suurem see on, seda parem. Aga hiired ja inimesed käituvad erinevalt. Hiired on alati valmis ootamatusteks, aga inimesed hakkavad juustu enda omaks pidama ja usuvad, et see on nende oma. Aga siis äkki saab suur juustuladu tühjaks ja puhkeb paanika. Hiired ei tee asjast probleemi ja asuvad uutele otsingutele, aga inimesed on nõutud. Siit tulebki selgelt välja inimeste komme üle mõelda ja arutleda, millest kõik alguse sai, selle asemel, et lahendusi otsida. 
Kaks hiirt teevad omavahel väga head tiimitööd: üks neist on nuuskija ja teine tegutseja. Niimoodi suudavad nad üsna kergesti uue juustuvaruni jõuda ja ei jää nälga. Aga inimesed on erinevad. Üks neist taipab, et lihtsalt ei jää muud üle, kui enda üle naerda ja eluga edasi minna, aga teine süüdistab oma ebaõnnes kogu maailma. Talle ei sobi ka uus juust isegi siis, kui see talle koju kohale tuuakse. Ta tahab täpselt seda juustu, millega ta on harjunud ja nii ta jääbki norutama. 
Raamatu lõpus on lühike peatükk, kus klassikaaslased räägivad iseenda elu vaatevinklist selle loo veel kord lahti. 
See on nagu lasteraamat, aga ei ole ka. Pildid puuduvad. Vahel ongi nii, et me saame liiga täiskasvanuks ja hakkame asju keeruliselt võtma. See raamat toob meid lihtsuse juurde tagasi ja paneb endasse vaatama. Kuivõrd konserveerunud me siis ikkagi oleme? Ja kas see ikka on meile kasulik?

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Lina Bengtsdotter. Annabelle

Jonas Jonasson. Mõrtsuk-Anders ja tema sõbrad

John Fowles. Liblikapüüdja