Sujata Massey. Surm lumes

Ray Shimura on noor ameerika-jaapani segaperekonnast pärit naine, kes loobub luksuslikust elust Ameerikas ning kolib üksinda Jaapanisse. Seejuures ei ole tema elu isegi mitte Jaapani standarditest lähtuvalt kuigi luksuslik. Pigem liigitab ta ennast vaeste hulka. Tüdruk otsustab sõita uusaastapuhkusele Tokyost välja. Võõrastemajas, kus ta peatub, ööbib üpriski kirju seltskond. Loomulikult hakkavad juhtuma asjad. Pealkiri ju annab ka teada, et surm lumes on tulemas. Nii hakkab Ray omal käel asja uurima. Alguses kohapeal, pärast Tokyos. 
Erinevate krimkade pikas reas on see raamat tõepoolest teistsugune. Kriminaalne tegevustik jääb siin kuidagi veidralt tagaplaanile, sest kirjeldused Jaapani elu-olust ja inimsuhetest on palju paeluvamad. Ei oskagi hinnangut anda, kuivõrd kajastavad need tegelikkust, aga põnev lugeda on ikkagi. Seejuures toob autor peategelase pilgu läbi sisse üsna skeptilise noodi sealsest konservatiivsusest, suhtumisest segaverelistesse ja välismaalastesse. Nii ei suudagi Ray ennast õieti identifitseerida: on ta siis jaapanlane või mitte. Samas - tahaks nagu olla, aga pidevalt on hirm, et kohalikud teda omaks ei võta. 
Mõned puhastverd välismaalased võtavad ka sündmustikust osa. Üksinda reisiv hilises keskeas ameerika naisturist on ehk neist kõige värvikam. Ja jällegi on tema kujutamisel teatav sarkastiline alatoon.
Autor ei rahuldu olustikukirjelduste ja veriste sündmustega. Mingisugune seksi ja armastuse liin tuleb ka ikka sisse tuua. Ma ei tea, kas see on ikka hea mõte, sest kohati jääb mulje, nagu tahetakse selle abil romaani lugejaskonda laiendada ning müüginumbreid suurendada. Teatav odav mekk jääb kogu asjale juurde.
Aga kaanekujundus on vahva. Seda kaant võibki uurima jääda, sest sellel on nii palju põnevaid detaile. Ja missugused inimesed!

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Lina Bengtsdotter. Annabelle

Jonas Jonasson. Mõrtsuk-Anders ja tema sõbrad

Indrek Hargla. Apteeker Melchior ja Pirita kägistaja