Lars Kepler. Painajalik leping

Rootsi krimi- ja põnevusromaane on viimastel aastatel tekkinud nagu seeni pärast vihma. Ei tea, kas põhjuseks on Stieg Larssoni raamatute enneolematu edu. Igal juhul on see siin jälle järjekordne üllitis. Raamatu kaanel on märkus "Rootsi menukaim krimiautor", mis tõstab lugeja ootused ilmselt päris kõrgele. Samas ei saa öelda, et tegemist oleks puhtakujulise krimiromaaniga, pigem liigitaksin selle põnevusraamatute hulka, sest paugutamist ja verd on selles loos krimiromaani jaoks liiga palju. Ilmselt on see pigem hinnangu küsimus, aga mingite kogemuste kaudu on mul tekkinud suhtumine, et krimi on rohkem tõsine mõttetöö ja vähem tegutsemist. Selles raamatus on vastupidi.
Raamatu pealkiri originaalis on "Paganinikontraktet", mis otsetõlkes võiks olla "Paganini leping". Raamatu lugedes selgub selle mõiste sisu. Ja kuna päris palju on siin juttu viiulitest, viiuldajatest ja üldse muusikast, siis oleks pealkiri ka eesti keeles võinud vabalt olla "Paganini leping". Ei saagi aru, miks seda niimoodi on muudetud, aga ega "Painajalikul lepingul" ka midagi viga ole.
Omaette nähtus on romaani värvikas tegelastegalerii alates soomlasest krimipolitseinikust Joona Linnast ja haldjalikust kaitsepolitseinikust Saga Bauerist. Mind aga köidab kõrvaltegelasena sisse toodud viieteistaastane tüdruk Beverly Andersson. Laps on niivõrd omapärane, et ei suuda tavapärasel määral sulanduda ühiskonda. Samas ei ole tegemist tüüpilise protestiva teismelisega. Nii jääbki õhku küsimus, kas Beverly on normaalne ja ühiskond ebanormaalne või on see hoopis vastupidi. 
Romaani pealiin käsitleb mastaapset relvakaubandust. Niisiis püüab autor juhtida lugeja tähelepanu asjaolule, et selle maailma vägevad rikastuvad kolmandate riikide kodusõdade arvelt. Mida rohkem relvi ja laskemoona sõdivatele pooltele ette anda, seda suuremaks paisub väikeste süütute inimeste häda ja viletsus. Epiloog toob välja ka probleemi reaalse tausta: "Iga päev toodetakse tulirelvade jaoks 39 miljonit padrunit. Keskeltläbi kulutatakse maailmas sõjavarustusele 1226 miljardit dollarit aastas." Paneb mõtlema...

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Lina Bengtsdotter. Annabelle

Jonas Jonasson. Mõrtsuk-Anders ja tema sõbrad

Indrek Hargla. Apteeker Melchior ja Pirita kägistaja