Herbjorg Wassmo. Sada aastat

Ema luges kunagi Dina-lugusid ja oli neist vaimustuses. Mina arvasin, et need on rohkem vanainimese raamatud ja neid romaane kätte ei võtnud. Rumal olin: Wassmo on meister, keda tasub lugeda.
"Sada aastat" on pealkiri, mis seondub kohe Gabriel Garcia Marquezi sarnase pealkirjaga romaaniga. Tegelikult võib siin paralleele tõmmata küll ja küll. Mõlemad lood jutustavad ühe perekonna erinevatest põlvkondadest. Mõlemad räägivad rohkemal või vähemal määral üksildusest. Ainult et Marquez teeb seda lõunamaisel moel, kuumalt ja kerge huumorivarjundiga. Wassmo on põhjamaiselt raskemeelne. Lugedes on kohati tunne, nagu olekski saabunud polaaröö ja päikest tuleb veel mitu kuud oodata. Lugu on lihtsalt nii kurb. 
Wassmo keskendub peamiselt kolme põlvkonna naistele, nende elule Põhja-Norras, sellele, kuidas nad oma rolli olid surutud ning kui vähe neil tegelikult oma elu üle otsustamiseks voli oli. Naine oli see, kes sünnitas lapsi, kasvatas neid ja üritas igapäevase majapidamisega toime tulla. Ja kui lapsi sündis igal aastal aina juurde, siis oli see tõsine nuhtlus. Wassmo toob naise ürgse rolli niivõrd jõuliselt välja. Tegelikult ongi kogu romaani siduv joon sünd ja sünnitamine. Kuni lõpuni välja. 
Autor ei saa mööda ka rafineeritud kriitikast meeste aadressil, eriti romaani lõpuosas. Aga tegelikult leidub selles loos imetlusväärseid mehi. Näiteks Johannes. See mees näib olevat ideaalne, aga samas inimlik. See on mees, kes võtab asju nii, nagu need on, ega ürita neid kuidagi enda jaoks ümber teha. See on mees, kes hoolitseb tingimusteta oma perekonna eest. Ta suudab oma naisele andestada tema eksimused ega esita liiga palju küsimusi. Ta on leppinud iseenda puudustega ega tee sellest välja, kui keegi temaga inetult käitub. Lisaks kõigele on tal majanduslikku mõtlemist, et oma lastekari ära toita. Selline mees on ju iga naise unistus.
Wassmo romaani tähised on sünd ja surm. Ja kõik see, mis nende vahele jääb. Niisiis on autor suutnud kirjutada raamatu, mille peateemaks on Elu. Et seda hästi teha, peab olema tõeline meister.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Lina Bengtsdotter. Annabelle

Jonas Jonasson. Mõrtsuk-Anders ja tema sõbrad

Indrek Hargla. Apteeker Melchior ja Pirita kägistaja