Malin Persson Giolito. Sinu kätes

 

Stockholmi lähedal on kaks asulat, teine teisel pool kiirteed. Üks on jõukate rootslaste elupaik, teises elavad hallides kortermajades sisserändajad. Need on kaks täiseti erinevat maailma, neis kehtivad erinevad reeglid ja tavad. Mänguväljakul saavad sõpradeks kaks poissi, kes on erinevatest asulatest. See on tavapäratu sõprus, mis kestab aastaid. Kuni ühel hilisõhtul kostab mänguväljakult lask. Üks sõpradest on maha lastud. 
Uurimine annab sissevaate sõprade perekondadesse. See, mis pealt tundub ilus, ei olegi seda. Rikkad rootslased ei pruugi tegelikult olla rikkad. Selles peres ei pöörata lapsele mitte mingisugust tähelepanu ja see laps on sisuliselt üksi. Vanematel on piisavalt tegemist, et oma rahaprobleemidega toime tulla ja pidusid korraldada. Ja et selle kõigega toime tulla, siis põgenevad nad uimastite maailma. Kole pagulaspere ei pruugi olla nii kole. Mitmel kohal töötav paljulapseline üksikema hoolib väga oma lastest. Selles peres on armastus. 
Poisid on üsna varakult sattunud kuritegelikku kampa ja tasapisi kasvavad nende süüteod aina hullemaks. See on nagu lõks, millest enam välja ei saa, sest kui miski peaks ebaõnnestuma, siis tuleb selle eest maksta. Ja üks poistest tahab sellest lõksust välja saada...
Väga paljud rootsi autorite raamatud süvenevad probleemidesse, mis on seotud varasema liberaalse immigratsioonipoliitikaga. Tihtipeale jääb ikkagi alles maik, justkui sisserändajad oleksid kuidagi halvad ja rikuksid ära kohalike inimeste mugava elu. See raamat vaatab probleemile natuke laiemast vaatenurgast. 
Aga lõpplahendus on ootamatu. Selles kerkib esile moraalse süü teema. Kas see, kes on füüsiliselt teo toime pannud, on päriselt süüdi, kui teda selleks sunnitakse? Või on süüdi see, kes inimestega manipuleerib? See on tõlgendamise küsimus, aga küll ja küll liigub ringi inimesi, kes suudavad teisi inimesi lõksu ajada, aga ise libisevad elust sujuvalt läbi ega saa vast arugi, et midagi halvasti on. Teised ju teevad pahategusid, nemad lihtsalt tõmbavad niite.
See on jälle natuke ebatavaline krimka. 


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Lina Bengtsdotter. Annabelle

Jonas Jonasson. Mõrtsuk-Anders ja tema sõbrad

Indrek Hargla. Apteeker Melchior ja Pirita kägistaja