Robert Harris. Variautor

 

Variautor on inimene, kes kirjutab mõne tuntud persooni biograafiat. Ta töötab koos peategelasega, aga loo kirjutab üles tema. Samas ei ole tema nimi autorina raamatukaanel. Loo autoriks on see, kellest raamat räägib. Variautor saab oma töö eest lihtsalt rahal 
Selle romaani peategelaseks on variautor, keda kutsutakse kirjutama lugu endisest peaministrist. Mees, kes enne teda sama tööd pidi tegema, suri arusaamatutel asjaoludel. Justkui oleks pidanud tegemist olema enesetapuga, aga laiba leiukoht kusagil rannal ei käi kuidagi kokku sealsete hoovustega. 
Juba töö alguses ilmneb, et poliitik, kellega peaks hakkama koostööd tegema, on antud sõjakuritegude pärast Haagi kohtusse. See muudab olukorra pinevaks. Ühest küljest on kirjanik survestatud töö tähtajaga ja sellega kaasneva kolossaalse summaga, teisest küljest aga üritab ta mõista tõde. Nii hakkab ta hoopis uurima oma hukkunud eelkäija jälgi ja seab oma elu ohtu. 
See on poliitiline põnevik ja selline žanr pole mulle kunagi istunud. Paradoksaalsel kombel oli seda huvitav lugeda, eriti algust. Lõpp on mõnevõrra ootamatu ja lihtsustab kogu loo. Aga ajaviitena midagi sellist lugeda võib küll.
Muide - leidsin selle raamatu ühe külaraamatukogu ukse tagant, kuhu olid paigutatud need köited, mida võis tasuta kaasa võtta. Raamat on ilmunud, 2008. aastal, aga lahti võttes sain aru, et olen esimene inimene, kes seda konkreetset eksemplari loeb. Jah, mõnikord juhtub, et raamat seisab aastaid kasutuna riiulis ja mitte keegi ei pööra talle tähelepanu. Nagu mahajäetud pruut.  Nii kehv ta ju ka ei ole...
Olen endale pähe võtnud, et püüan igast raamatust, olgu ta siis ükskõik kui kergekaaluline, mingi olulise mõtte leida. Siin köitis mind endise peaministri käitumine pärast seda, kui tema patud päevavalgele tulid. Hulk nõuandjaid tuli kokku ja koos otsustati, et mees peab meediat ignoreerima, tegema näo, nagu ta midagi ei teaks, ja ajama oma igapäevaseid poliitiku-asju edasi. Kuidagi tuttav tuleb ette..

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Lina Bengtsdotter. Annabelle

Jonas Jonasson. Mõrtsuk-Anders ja tema sõbrad

Jonas Jonasson. Prohvet ja idioot