Erik Valeur. Seitsmes laps

 

Wikipedia annab teada, et see romaan on žanrilt nordic noir ja et see on saanud Klaasist Võtme auhinna. Iseenesest fakt, et romaani kohta on eestikeelses Wikipedias eraldi artikkel, on tähelepanuväärne. Ja see lugu on seda väärt.
Tegemist on paksu ja raskesti loetava raamatuga, mida ühe ampsuga läbi ei võta. Samas ei saa ka lugemisse pikki vahesid jätta, sest ülesehitus on sedavõrd keeruline, et pärast pikemat pausi ei saa enam mitte millestki aru. Kogu lugu valgustatakse erinevate inimeste vaatenurkadest, sisse on pikitud rohkelt põikeid aastatetagustesse sündmustesse.
On aasta 1961, Kongslundi väikelastekodu beebidetoas on seitse last. Kõik lapsed adopteeritakse ja nelikümmend aastat hiljem viivad asjaolud nad jälle kokku. Igaüks neist tunneb mingil määral pettumust, justkui kasuvanemad oleks neile valetanud, igaüks neist tahab teada oma tõelist päritolu. Aga asjad on keerulisemad, kui nad oskavad arvata. 
Kongslundi lastekodu on luksuslik koht, mida peetakse ülal maksumaksja rahaga ja kuhu tuuakse noorte üksikemade lapsed. Siin on otsene vihje sellele, mida võib inimestega teha abortide keelustamine ja ühiskondlik mentaliteet, justkui üksikema olla on häbiasi. Nii võetaksegi mitmed lapsed kohe pärast sündimist ema juurest ära, viiakse lastekodusse ja antakse üle adopteerimist ootavatele perekondadele. Kõik jäljed kustutatakse. Kõik tundub justkui korras olevat, aga aastal 2008 saavad 1961. aasta beebitoa lapsed anonüümkirjad ja see viib edasi dramaatiliste sündmusteni. Kuna tegemist on seitsme lapsega, siis esimene pool raamatust kulub sellele, et tegelaste tausta valgustada. Just see teebki raamatu nii raskesti jälgitavaks. Tegelasi on palju, igaühel on oma taust ja maailmapilt ning neid ühendab tung teada saada, kes nad päriselt on ja mis minevikus juhtus. Seejuures on loos mitu mõistatuslikku surma, mille puhul võib tegemist olla õnnetustega, aga õhku jääb ikkagi mõrvakahtlus.
 Samas ei ole see krimiromaan, pigem väga filmilikult üle ehitatud draama. Ootan huviga, kas keegi ehk teekski sellest filmi. Kindlasti mõjuks see äärmiselt taanilikult. 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Lina Bengtsdotter. Annabelle

Jonas Jonasson. Mõrtsuk-Anders ja tema sõbrad

John Fowles. Liblikapüüdja