Nicolas D’estienne D’orves. Eiffel

 

Raamat on kirjutatud filmi põhjal - seega film oli enne raamatut. Ma ei ole filmi näinud, aga lugedes on tunne, justkui vaatakski filmi. See on ülilihtne lugemine, just paras suvepäeval aeda kaasa võtta ja linnulaulu saatel lugeda. 
Raamat räägib Gustave Eiffelist ja tema torni valmimisest. Aga see ei ole pelgalt insenerteaduslik romaan, pigem on tegemist kirgliku armastuslooga. Eiffel on alustamas torni ehitamist, kui kohtab oma kakskümmend viis aastat tagasi kaotatud armastust. Siit saab alguse kirg, mida insener väljendab oma tornis. See on A-täht, samas matkib oma kumerustega naiselikke jooni. 
Raamatu sündmused kulgevadki paralleelselt kahes ajastus, nii et lugeja saab samm-sammult teada, mis siis varem juhtus. Selles on intriigi, draamat, traagikat - kõike, mida ühes ajaloolises fiktsioonis olema peab. Ja ülesehitus on täpselt selline, nagu filmis: alguses idüll, siis takistused ja meeleheide, siis justkui lahendus, siis jälle takistused... ja siis kibedusega segatud võidurõõm. Ja rasked valikud.
Aga see on kindel, et mees, kes 19. sajandi lõpus niisuguse torni püstitamise korraldamisega hakkama sai, pidi olema hull unistaja. Korraks mõtlesin, mismoodi ikkagi need töölised tollal kolmesaja meetri kõrgusel töötasid. Ei suuda ette kujutada. Eks kõigi unistustega ole nii, et alguses on kujutluspilt ja siis tuleb selle nähtavaks saamiseks võidelda. Kas meie ajastul on selliseid inimesi?

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Lina Bengtsdotter. Annabelle

Jonas Jonasson. Mõrtsuk-Anders ja tema sõbrad

Indrek Hargla. Apteeker Melchior ja Pirita kägistaja